Met deze content scoort jouw bedrijf op TikTok
TikTok een tijdelijke tienerrage? Niets is minder waar. Momenteel bereikt het platform 2,8 miljoen Belgen. 21,4% van hen zijn tussen de 21 en 64 jaar oud. Een groot publiek dat jouw merk nog niet bereikt? Wij fileren de app volledig. Hoe het razendpopulaire medium werkt, welke content scoort en hoe jouw bedrijf erop inspeelt.
Gefundeerd en doortastend inhaken op nieuwe trends is cruciaal om relevant te blijven als merk. En al zeker als je je richt tot een jonger doelpubliek. Toch staan veel marketeers niet te springen om hun wagon vast te haken aan de TikTok-hogesnelheidstrein. Een gemiste kans, want het onlineplatform biedt tig mogelijkheden.
Uniek platform voor creatieve content
First things first. Wat ís TikTok nu eigenlijk? De app uit China bestaat amper drie jaar en wordt nu al bestempeld als hét sociale medium van de generatie Z. In 2018 fuseerde het platform met het voormalige musical.ly. Je weet wel, de app die naar de jaren 80 reisde en playback terug meenam als souvenir. De ‘musers’ verhuisden mee naar TikTok waardoor de dans- en lipsync video’s er nog steeds alomtegenwoordig zijn.
TikTok zet in op unieke algoritmes die jouw content laten zien aan gebruikers die er daadwerkelijk iets aan hebben. Goede content wordt op die manier beloond met veel likes en shares binnen een korte tijdspanne.
Is TikTok ook interessant als je iets anders dan een dansschool runt? Absoluut! In de wereld van sociale media is TikTok een unicum. Waarom? Om te beginnen hoef je geen fanbase uit te bouwen om met je content bereik te halen. TikTok zet in op unieke algoritmes die jouw content laten zien aan gebruikers die er daadwerkelijk iets aan hebben. Goede content wordt op die manier beloond met veel likes en shares binnen een korte tijdspanne.
Wanneer die goede content je uiteindelijk toch een indrukwekkende fanbase oplevert, blijken die op TikTok veel loyaler dan op andere platformen. Gemiddeld openen tiktokkers hun geliefde app acht keer per dag en dat voor telkens vijf minuten, veel langer dan pakweg Instagram of Snapchat.
Geen Instagram-kopie
Net omdat TikTok anders is, vraagt het platform om een andere aanpak en aangepaste content. Want misschien nog wel het grootste verschil tussen TikTok en rivaal Instagram, zit ‘m in de authenticiteit. Waar Instagram draait om mooie plaatjes en je beste beentje voorzetten, kun je op TikTok volledig losgaan en échtheid tonen.
Iets wat cosmeticabedrijf e.l.f. maar al te goed begrepen heeft. Zij lanceerden, samen met het agentschap Movers+Shakers, de #eyeslipsface-campagne. Een hashtagcampagne mét een gelijknamig, origineel liedje. Daarbij daagde e.l.f. tiktokkers uit de make-upartiest in zich naar boven te halen. Briefing: niets is te gek. Resultaat? De campagne brak alle records. De originele video sprokkelde 2,5 miljoen views en de deelnemende tiktokkers maakten samen nog eens 3 miljoen user-generated tiktoks. De hashtag ging zo viraal dat zelfs bekende sterren zoals Reese Witherspoon, Lizzo en Ellen DeGeneres spontaan op de kar sprongen – onbetaald!
Welke formats doen het goed op TikTok?
Creativiteit boven op TikTok, dus. Maar welke soorten content zijn bijna altijd een garantie op succes? Deze vijf formats helpen je op weg:
- Copycatcontent
Copy-pasten en er dan nog lof voor ontvangen ook? Op TikTok kan het. Misschien wel het meest bekende genre op de app zijn de vele korte dansjes. Toffe choreografieën worden overgenomen en al dan niet eigen gemaakt. Soms komen tiktokkers ook samen om een video naar een hoger niveau te tillen. Zo gebeurde het ook met #thewellermanchallenge.
De 26-jarige Schot Nathan Evans postte op een nietsvermoedende dag een cover van ‘The Wellerman’, een oud zeemanslied. Voor hij het goed en wel besefte, werd de clip massaal geliket en gedeeld. Meer nog, verschillende tiktokkers gingen in duet met de originele clip en The Wellerman ging volledig viraal. Ondertussen scoorde Evans dankzij het succes zelfs een platencontract en gaf hij zijn job als postbode op. Ook dat is de kracht van TikTok.
Tips voor copycatcontent:
- Ga kijken bij de trending hashtags en challenges. Zoek naar een challenge die past bij het DNA van jouw bedrijf.
- Probeer toch steeds te zoeken naar een persoonlijke touch om je copycatclip net iets meer eigen te maken.
- Educatieve content
Met een gemiddelde videolengte van vijftien seconden is er voor langdradige webinars geen plaats op TikTok. Kleine, hapklare stukjes over je eigen expertise kunnen wel. Met nuttige tips en handige advies lok je bezoekers naar je pagina.
Deze jonge marketeer biedt op een luchtige manier inzicht in emailmarketing zonder de kern van de boodschap te verliezen.
Tips voor educatieve content:
- Probeer niet té diep te duiken, daar heb je de tijd niet voor. Complex komt later. Kies voor iets wat je in vijftien seconden uitgelegd krijgt en giet dat in een verhaal.
- Humor werkt goed op TikTok, maar mag geen afbreuk doen aan wat je wilt vertellen.
- Businesscontent
“Don’t make ads. Make a connection.” In sommige landen is het mogelijk om aan self-serve advertising te doen. Net zoals bij Facebook en Instagram kun je bieden op reclameruimte. Helaas is België nog niet bij de gelukkige. Wat wel gewoon kan, is businessgeoriënteerde tiktoks plaatsen op je eigen account. Gelijkaardig aan educational content, maar nog meer gericht op het promoten van je bedrijf. Toon je organisatie en wat jullie doen.
Schoenenmerk Converse startte een populaire challenge ‘Creative All Star Series’ met in de hoofdrol de iconische All Stars. Creatievelingen mochten zich loslaten op de schoenen en volledig customizen. Tot nu toe is de hashtag #ConverseAllStars al 69,4 miljoen keer bekeken.
Tips voor businesscontent:
- Je eerste video is de belangrijkste. Daarmee zet je de toon en push je de geïnteresseerden ook naar je andere kanalen, zoals YouTube of Instagram.
- Trap ook niet in de val van ouderwetse commercials, maar ga voor authentieke content die past binnen de setting.
- User-generated content
Hoewel copycats sociaal aanvaard zijn op TikTok, hebben originele video’s toch net dat tikkeltje meer. De challenges van e.l.f. en Converse zijn twee voorbeelden van succesvolle user-generated campagnes. Niet alleen bedachten de merken een origineel format, hun campagnes zetten tiktokkers ook aan om op hun beurt content te creëren.
Lenovo en Intel gingen nog een stapje verder in hun creativiteit. De merken bundelden de krachten om een TikTok-sitcom op te nemen: Almost Home For the Holidays. Een primeur voor het platform. Resultaat? Een minireeks met vijf korte, opeenvolgende afleveringen.
Tips voor user-generated content:
- Vermijd de bewandelde paden en durf te experimenteren. TikTok heeft een ruimdenkend publiek met zin voor innovatieve content.
- Hou steeds een doel voor ogen en blijf dicht bij je merk.
- Begeleid bezoekers naar je website of andere kanalen.
- Livestreams
De sleutel tot exposure? Livestreams! Wanneer je live gaat, worden niet enkel je volgers daarvan op de hoogte gesteld. Je verschijnt ook op de For You-pagina van potentiële volgers. De For You-pagina is een persoonlijke feed die wordt samengesteld op basis van interesses.
Live gaan kan echter niet zomaar. Om die functie te unlocken moet je minstens duizend volgers hebben én ouder zijn dan zestien.
Tips voor livestreams:
- Plaats teasende tags op je thumbnail.
- Een livestream is het perfecte moment om te interageren met je publiek. Een Q&A is daarvoor perfect.
Boost je TikTok-video’s
#Hashtags
De e.l.f.-campagne bewijst de kracht en de interactiviteit van challenges. Een belangrijk element in zulke challenges is een klinkende hashtag. Op die manier komen bezoekers bij jou uit. En hoe meer interactie na het uploaden, hoe beter de video scoort en hoe meer mensen je video zien. Dank je wel, algoritmes! Neem ook eens een kijkje bij de trending hashtags. Die worden veel gezocht. Bekijk welke voor jouw merk relevant zijn, implementeer ze en gebruik in je clipjes ook muziek die het goed doet in de charts.
Influencers
TikTok heeft zo zijn eigen sterren. Elk hebben ze een eigen specialiteit en een grote fanbase. Influencermarketing is dan ook een wezenlijk onderdeel van het sociale medium. Door een influencer te linken aan je merk, zorg je voor meer bereik en vooral meer engagement en interactie.
How to TikTok
Hoe je dat nu allemaal in de praktijk aanpakt? Net zoals bij je andere kanalen, vraagt ook TikTok om een duidelijke contentstrategie. Deze roadmap brengt je al een aardig eind in de juiste richting:
- Denk aan je doelgroep
Neem de tijd om stil te staan bij jouw consumenten en haal daarbij de Paul Jambers in jezelf naar boven: “Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen?” Dat zijn de vragen die je als eerste beantwoordt. Zit je huidige doelgroep op TikTok, of wil je net een nieuw segment aanspreken?
- Bepaal doelstellingen
Wat wil je precies bereiken met TikTok? Wil je je doelgroep verruimen of je merk laten zien aan een groter publiek? Awareness creëren bij je bezoekers en ze doorsturen naar je website of andere kanalen? Denk dan ook goed na over hoe TikTok in je socialemediamix past. Je TikTok-pagina moet een meerwaarde zijn.
Specifieke KPI’s? Die kun je opvolgen via TikTok Analytics. Switch gratis naar een pro-account en krijg toegang tot allerlei metrics. Je krijgt het aantal paginabezoekers en views per video, maar ook je volgersaantallen worden in een wekelijkse grafiek gegooid.
- Bepaal welk type content je creëert
De ideale balans? 70% trends en 30% evergreens. Dat laatste betekent zoveel als tijdloze content. Evergreens blijven steeds relevant en teasend.
Inspiratie nodig? Ga eens een kijkje nemen bij je volgers. En bij de concurrenten. Welk type video doet het goed? Navigeer onderaan naar ‘Ontdekken’ en zoek op trefwoorden en hashtags die voor jouw bedrijf interessant zijn.
- Research is half the battle
Het volledige plaatje in je hoofd? Om op een goed blaadje te komen bij de algoritmes van TikTok zijn goede hashtags heel belangrijk. Probeer een aantal hashtags uit die relevant zijn voor je content én je doelpubliek. Je wilt trefwoorden die populair zijn, maar niet té veel gezocht worden. Dan verdwijn je in de grote massa. De ideale hashtag wordt tussen de 300.000 en 2 miljoen keer gezocht.
- Kies je moment
Maak een concrete planning om te bepalen wanneer je je video’s post. Ook dat kan met TikTok Analytics. Via die data krijg je een inzicht in wanneer jouw volgers actief zijn. In de loop van de dag én week. Heel vaak zijn dat de vrije momenten. ’s Ochtends bij het ontbijt, na het werk en voor het slapengaan. Post je video liefst een uur voor zo’n piekmoment.

Auteur
Eline
Stagiair
Meer weten over deze blog?
We vertellen je graag meer over onze aanpak en bekijken samen met onze experts hoe we ook jouw project naar een hoger niveau kunnen tillen.
Andere blogs
Kun je er niet genoeg van krijgen? Snappen we. Hier zijn nog wat verhalen.
Blog
Like Minds en Route 2030 plaveien de weg naar duurzaam ondernemen met Studio Spits
Podcast