‘Iedereen mee’-krantje: alle Justitie-medewerkers mee met de digitalisering

Digitalisering van Justitie helder en toegankelijk gebracht

Op 20 april 2023 organiseerde de FOD Justitie ‘Iedereen mee’, een online inspiratiedag voor haar medewerkers. Het hoofddoel? Iedereen informeren en inspireren over de digitaliseringsprojecten. Om de deelnemers warm te maken voor de inspiratiedag, schreven we een krantje. Een waar collector’s item.

Restless Minds, een creatief bureau voor change consultancy, nam daarvoor het initiatief. Ze nodigde verschillende sprekers uit en stelde een boeiend programma samen. Van een voorwoord van de minister van Justitie, over Q&A-rondes, tot panelgesprekken en inspiratiesessies over actuele thema’s zoals AI, data en security.

Medewerkers kregen voor het event alvast het ‘Iedereen mee’-krantje. Boordevol vooruitblikken en interviews over het online event en de digitalisering. Het werd een publicatie om te bewaren, want ze verscheen op een kantelpunt voor de Belgische Justitie.

Vraag: maak het krantje ‘Iedereen mee’ memorabel

Like Minds verzorgt samen met Restless Minds de interne communicatie rond de digitalisering van Justitie. Onze opdracht: schrijf copy voor de eenmalige editie van het ‘Iedereen mee’-krantje en zorg voor sprekende foto’s. Want digitaliseren is veranderen en veranderen is vaak lastig. Het krantje legde haarfijn uit waarom de digitalisering nodig is en wat medewerkers mogen verwachten.

Actie: krantje schrijven met inspirerende interviews en stijlvolle portretfoto’s

Als de digitale transformatie van Justitie wil slagen, is transparante communicatie essentieel. Daarom vertaalden we de doelstellingen, strategie en initiatieven naar heldere en behapbare teksten.

  • authentieke interviews – Om het krantje zo menselijk mogelijk te maken, lieten we de projectleiders zelf aan het woord laten. Via interviews schetsten we wat de digitalisering voor Justitie betekent. Resultaat? Artikels waarin de bevlogenheid van de projectleiders voelbaar is. En die medewerkers een inkijk geven in de digitale toekomst van Justitie.

  • krachtig voorwoord – Via het voorwoord deelde de minister van Justitie zijn visie over de digitalisering van Justitie. Hij gaf ons een aantal sleutelwoorden, waarna wij de structuur van zijn inleiding opstelden.

  • nauwkeurige vertalingen – Nederlandstalige en Franstalige medewerkers van Justitie ontvingen aparte kranten, zodat ze de inhoud in hun eigen taal konden lezen. Like Minds leverde daarvoor vertalingen af.

  • Knappe portretten – De projectleiders en referentiemagistraten namen plaats voor de camera en toonden hun mooiste glimlach. Elk interview kreeg een gezicht.

Resultaat: mensen raken enthousiast over de digitalisering en willen er samen voor gaan

Met het ‘Iedereen mee’-krantje droegen we bij aan een menselijker, krachtiger en efficiënter Justitie. Het bood de medewerkers van Justitie een duidelijk beeld van wat er hen te wachten stond op 20 april. Bovendien konden ze het krantje nadien bijhouden. Niet alleen als herinnering aan ‘Iedereen mee’. Maar ook om een overzicht te bewaren voor de toekomstige digitaliseringsprojecten.

In ’t kort:

  • digitalisering helder en menselijk verwoorden
  • portretten die de mensen achter de schermen tonen
  • bijdrage aan een menselijker, krachtiger en efficiënter Justitie

Over FOD Justitie

Van de gevangenissen over de parketten tot de rechtbanken: ze behoren allemaal tot de Belgische Justitie. De Federale Overheidsdienst (FOD) bouwt actief mee aan een veilige samenleving. Ze bereidt wetgeving voor en voert die uit, ondersteunt de rechterlijke macht en waakt erover dat beslissingen geen dode letter blijven. Met rechtszekerheid en een gelijke behandeling voor iedereen. Meer op justitie.belgium.be.

Jouw organisatie in een kleurrijk magazine boordevol menselijke verhalen?

Wil jij jouw organisatie voorstellen in een op maat gemaakt digitaal of fysiek magazine? Volledig in lijn met jouw DNA? Zet je teamleden in de spotlights, visualiseer je resultaten en geef klanten een blik achter de schermen.