Gepersonaliseerde content, hoe begin je daaraan?

We worden dagelijks gebombardeerd door content: van tweets en blogposts tot whitepapers en foto’s tot video’s. De tijd dat een one-size-fits-allaanpak voldoende was om leads te vergaren, is al lang voorbij. De vraag die op de lippen van elke marketeer ligt? Hoe vind je op Planeet Content toch nog het spreekwoordelijke deksel op jouw businesspotje? Het antwoord is simpel: gepersonaliseerde content.

Klanten verwachten meer dan ooit dat merken en bedrijven hen behandelen als mensen, niet als cijfers. Met gepersonaliseerde content richt je je pijlen op een beduidend kleinere doelgroep. Of spreek je je lead, prospect of klant direct aan, liefst bij naam. Want zoals Dale Carnegie, auteur van Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt zei: “A person’s name is to him or her the sweetest and most important sound in any language.”

Schep een band met je doelgroep

Vergelijk content met een verjaardagscadeau: een geschenkbon is prima voor een vage kennis. Maar als je de jarige echt wilt raken, kun je beter een cadeau kiezen dat hem of haar op het lijf is geschreven.

Wat gepersonaliseerde content jou oplevert?

  • Met een klein duwtje in de juiste richting breng je je prospect verder in de funnel. En verhoog je de kans op conversie.
  • Je laat zien dat je je publiek begrijpt en dat je tijd hebt geïnvesteerd om hen te geven wat ze willen. Dat creëert vertrouwen en autoriteit.
  • Een vertrouwensband zorgt voor loyaliteit, waardoor je klanten je sneller zullen aanraden bij vrienden en familie. Met een sterke community achter je merk kun je ook nog aan social listening doen. Zo hou je gesprekken over je merk of bedrijf in de gaten en leer je de taal van je doelgroep.
Personaliseer je content op basis van drie factoren: het persona, segment en de journey van je lead of prospect.

Data, data en nog meer data

De voorwaarde om gepersonaliseerde content te laten slagen? Je moet je publiek door en door kennen. Duik daarom in Google Analytics en de resultaten van je nieuwsbrieven en verzamel alle data die je over je publiek kunt vinden.

  • Data over het gedrag van je publiek spreken boekdelen over hun professionele interesses en kunnen je een idee geven van hun beroep of de sector waarin ze werken.
  • Via het IP-adres kun je demografische of firmografische data achterhalen die je vertellen waar je bezoekers zich bevinden en hoe groot het bedrijf is waar je bezoeker werkt.
  • De contextuele data vertellen je onder andere hoe bezoekers op je website zijn terechtgekomen, welk toestel en welke browser ze gebruiken en of ze je site voor de eerste keer bezoeken.

Met die gegevens kun je je publiek gaan opdelen in verschillende categorieën. En op zoek gaan naar overlap. Want hoe specifieker je boodschap, hoe beter het resultaat.

  • segment: volgens beroep en sector
  • persona: volgens noden en uitdagingen
  • journey: volgens plaats in de funnel

Ready, set, personalize!

Nu kun je eindelijk beginnen met het grote werk: de content creëren. Enkele media die je kunt inzetten om je boodschap gericht over te brengen:

  • Gebruik de data die social media voor je verzamelen in jouw voordeel. Pluis uit waar je publiek zich bevindt – voor b2b is dat meestal LinkedIn – en overtuig iedere doelgroep met een gepersonaliseerde advertentie.
  • Creëer dynamische webpagina’s die zich automatisch aanpassen aan de noden van de bezoeker. Een bezoeker die al verschillende blogposts heeft gelezen bijvoorbeeld, zou je over de streep kunnen trekken met een klantgetuigenis of een gratis infosessie, promotie, kortingscode, …
  • Work smarter, not harder. Heeft je e-book of whitepaper een algemeen thema dat voor verschillende sectoren relevant is? Pas de inhoud niet aan, maar presenteer je asset op een gepersonaliseerde landingspagina die de specifieke uitdagingen van je bezoeker bespreekt. Da’s meteen ook goed voor je SEO.
  • Verdiep je in marketingautomation. HubSpot, Salesforce Pardot en SharpSpring zijn een paar voorbeelden van systemen die je leads en prospects individueel de juiste informatie op het juiste moment bezorgen. Denk bijvoorbeeld aan het mailtje dat je ontvangt van een online winkel wanneer je de producten in je mandje niet hebt afgerekend. Of de pop-up die je een promotie aanbiedt wanneer je de pagina probeert te sluiten.

Geen enkele marketeer zal beweren dat de overstap naar gepersonaliseerde content snel is gemaakt. Maar de inspanning loont. Wanneer je leads of prospects zich aangesproken voelen, gaan ze sneller over tot conversie en krijgen ze meer vertrouwen in je merk of bedrijf. En komen je klanten ook terug. Genoeg redenen om je doelpubliek beter te leren kennen dus.

Auteur

Vicky Dorny

Copywriter

Meer weten over deze blog?

We vertellen je graag meer over onze aanpak en bekijken samen met onze experts hoe we ook jouw project naar een hoger niveau kunnen tillen.