Hashtags op LinkedIn zijn de kers, niet de taart
Wat moeten we toch met die hashtags op LinkedIn? Sinds de comeback van de hekjes zie je ze overal opduiken. Maar helpen ze ook? Goed nieuws: ze werken. Tenminste als je ze doelbewust inzet. Las dus de juiste #’s in en kijk hoe je boodschap ver voorbij je rechtstreekse volgers vliegt.
Professionals scannen LinkedIn steeds vaker op nieuwe inzichten en kennis. Een goudmijn voor b2b-marketeers.

Wat zeggen de cijfers?
- 36 procent van de gebruikers vertrouwt op LinkedIn om mee te zijn met de actualiteit in zijn vakgebied of sector.
- 97 procent van de b2b-marketeers gebruikt LinkedIn als distributiekanaal voor content.
- Meer dan 50 procent van al het socialmediaverkeer naar b2b-sites komt van LinkedIn.
We namen ook een kijkje bij tien willekeurige bedrijven op LinkedIn – in uiteenlopende domeinen. Stuk voor stuk gebruiken ze hashtags om hun bereik te vergroten. De ene keer al consequenter en beter beredeneerd dan de andere.
Maar maakt het ook uit? Of beter: hebben hashtags op LinkedIn wel enig effect? De harde bewijzen zijn schaars. Alleen Social Media Lab komt met een cijfer: updates met hashtags genereren ongeveer 29 procent meer views dan updates zonder hashtags.
Hoe algemeen dat cijfer geldt, weten we niet. Maar dat hashtags een verschil maken, is te verwachten: sommige hekjes worden gevolgd door miljoenen LinkedIn-gebruikers.
Dus, alles inzetten op hoog scorende hashtags? Ja. En ook: nee.
Vertrouwd platform, nieuw publiek
Wie op LinkedIn een hashtag volgt, krijgt updates met die hashtags te zien in zijn feed. Anderen komen de updates misschien tegen bij hun zoekopdrachten.
Hashtags bieden potentiële volgers de kans om jouw content te ontdekken op een vertrouwd platform. Dan blijft er nog een taak over: hen overtuigen met waardevolle, relevante bijdrages. Maar hoe selecteer je nu de juiste hashtags voor je content?
38 miljoen volgers can’t be wrong?
Eerst en vooral: kies niet blind voor de hashtags met de grootste volgersaantallen.
Categorieën als #innovation (38 miljoen volgers) of #management (35 miljoen volgers) vormen een oeverloze stroom van posts. Posts van zeer wisselende kwaliteit. Je wilt je content daartussen niet laten verdrinken.
Kijk dus verder – 3 tips.
- Noteer de trefwoorden die aansluiten bij je update of blogartikel.
- Ga na hoeveel personen de overeenstemmende hashtags volgen op LinkedIn.
- Omcirkel de hashtags die relevant zijn én die volgers hebben.
Daarna kun je een kleine ketting van hashtags maken om je berichten mee af te sluiten. Maximaal drie, adviseert Pete Davies, Senior Director of Product Management bij LinkedIn. Hootsuite legt de grens bij vijf hashtags.
Jacht op een hashtag, in eigen hof en over de haag
Begin de jacht naar hashtags op je eigen terrein. Graaf in de boodschap die je wilt lanceren. Waarover gaat die exact? Noteer het thema en de subthema’s, de concepten en vaktermen die een centrale rol spelen in je verhaal, en alle courante synoniemen of vertalingen.
Kijk ook eens over de haag. Ga na welke hashtags je vakgenoten gebruiken. En steel met je ogen.
Een voorbeeld: je bent hr-expert en je deelt een blogbericht over nieuwe mogelijkheden in de verloning van werknemers. De hashtags #humanresources (33 miljoen volgers) en #hr (500.000 volgers) liggen misschien voor de hand. Maar zijn dat echt de relevantste? Wat dacht je van #employeebenefits? 11.000 volgers en tonnen relevantie. Of #compensation? 2300 volgers die weten wat ze willen.
Probeer je content eens te delen met deze combinatie van hashtags: #hr #employeebenefits #compensation. Een mooie mix tussen populair en niche, als je het ons vraagt.
Als je wilt, kun je daar ook nog een branded hashtag aan toevoegen om de herkenbaarheid van je merk of campagne te versterken. Handig voor jou als marketeer, want zo kun je exact te weten komen hoeveel mensen je content delen. Hou je branded hashtag wel relevant en simpel, creatief en origineel. En test hem eerst een tweetal weken uit vooraleer je all the way gaat.
Ook Nederlandstalige LinkedIn-hashtags hebben zin
We bestrijken een relatief klein taalgebied met ons Nederlands. En de hashtag-functie werd pas later toegevoegd in de Nederlandstalige LinkedIn-interface. Daarom hebben die hashtags het doorgaans wat moeilijker. Maar hun populariteit stijgt.
Nederlandstalige hashtags hebben het doorgaans wat moeilijker. Maar hun populariteit stijgt.
Een ‘longtail hashtag’ als #PersoonlijkeOntwikkeling telt vandaag al meer dan 50.000 volgers. #MaatschappelijkOndernemerschap heeft er 3000. Niet te negeren, dus.
Niets houdt je trouwens tegen om Nederlandse en Engelse hashtags te combineren in je posts. Een update over steun aan een goed doel met je bedrijf kun je gerust afsluiten met deze hashtags: #CSR #SocialResponsibility #MaatschappelijkOndernemerschap.
Zolang je de kaart van de relevantie trekt en je hashtags beperkt, doe je het goed.
Van views naar kliks: zet je content op de eerste plaats
Je ziet ze weleens: LinkedIn-updates die een link delen en er dan luiweg een hashtag bijzetten. Zonder verdere toelichting. Dat kan misschien op Instagram, maar LinkedIn-gebruikers zoeken naar meerwaarde.
Waarom is jóúw link waardevol? Stop voldoende tijd in overtuigende updatecopy en een sterke call to action. Een hashtag is de kers, niet de taart.
Natuurlijk wil je niet alleen views, maar ook kliks krijgen. Zó val je beter op:
- Spring eruit met native video’s, visuals (vermijd stijve stockfoto’s) en infographics.
- Markeer een trefwoord in je updatecopy door er een hashtag van te maken.
- Experimenteer en varieer je updates: wissel af welke media je deelt, vermeld iemand als dat relevant is, stuur een stelling de wereld in, maak een poll of een lijstje, schrijf gerust ook eens een langere update (maar gebruik korte paragrafen en laat je eerste zin schitteren).
LinkedIn-succes vraagt volharding
Er zijn zoveel factoren die bepalen of je LinkedIn-update succes heeft of niet: het tijdstip van publicatie, je concurrentie op dat moment, de kwaliteit van je copy en call to action, de originaliteit van je visual, de hashtags die je gebruikt … Laat je niet ontmoedigen.
Werkt het niet? Maak dan geen bocht van 180°. Analyseer en verander één of twee elementen. Probeer het opnieuw en sluit af met een #.

Auteur
Fabian
Head of Creative
Meer weten over deze blog?
We vertellen je graag meer over onze aanpak en bekijken samen met onze experts hoe we ook jouw project naar een hoger niveau kunnen tillen.
Andere blogs
Kun je er niet genoeg van krijgen? Snappen we. Hier zijn nog wat verhalen.
Blog
Like Minds en Route 2030 plaveien de weg naar duurzaam ondernemen met Studio Spits
Podcast