Hoe maak ik impact met mijn duurzaamheidsverslag?

Steeds meer klanten kloppen bij Like Minds aan voor een duurzaamheidsverslag. “Maar het mag niet kurkdroog worden. We willen onze medewerkers goesting geven om mee aan de duurzaamheidskar te trekken. En aan onze klanten en stakeholders willen we bewijzen dat duurzaam ondernemen serious business is.” 

Hoe zorg je ervoor dat je duurzaamheidsverslag impact heeft? We delen tips en tricks.

Show, don’t tell

Het woordje ‘verslag’ doet vermoeden dat je je duurzaamheidsverslag best volpropt met doelstellingen en meetbare indicatoren. Die elementen zijn inderdaad belangrijk, want je wil je ambities eerlijk in kaart brengen en evalueren. Maar tegelijkertijd wil je je lezers ook entertainen, inspireren en aanmoedigen om zelf duurzamer te leven.

Kies daarom resoluut voor storytelling. Koppel je duurzaamheidsdoelstellingen aan concrete realisaties. En laat je medewerkers, klanten en leveranciers vertellen hoe ze de initiatieven ervaren.

Enkele concrete tips:

  • Vertel in je inleiding duidelijk wat je met je rapport wil bereiken. Zo staan jij en je lezer meteen op dezelfde lijn.
  • Geef je lezers een eerlijk kader en vertel hoe ze statistieken en diagrammen moeten interpreteren.
  • Betrek je stakeholders bij de ontwikkeling van je duurzaamheidsverslag. Vraag om feedback en til je rapport zo naar een hoger niveau. 
  • Laat je vormgeving matchen met je inhoud. Breng mensen in beeld en visualiseer cijfermateriaal.
  • Maak je rapport zelf zo duurzaam mogelijk. Een digitaal rapport biedt bovendien extra kansen om audiovisuele content aan te bieden en interactie los te weken.
  • Last but not least: laat je begeleiden door een sustainability consultant en een storytellingpartner. Zo weet je zeker dat je duurzaamheidsverslag raak schiet. 
Klein lexicon van internationale richtlijnen
Je hoeft je duurzaamheidsverslag niet from scratch te schrijven. Neem (een van) volgende internationale richtlijnen als leidraad:
1.	Het Global Reporting Initiative (GRI) is een volledig en algemeen aanvaard framework voor duurzaamheidsverslaggeving. Zet GRI in om op een uniforme en transparante manier te communiceren over de economische, ecologische en sociale prestaties van je organisatie. 
2.	In 2015 presenteerden de Verenigde Naties de zeventien Sustainable Development Goals (SDG) om armoede, ongelijkheid en onrecht te bestrijden en klimaatverandering aan te pakken. Die doelstellingen kunnen we enkel halen als zoveel mogelijk burgers en organisaties meewerken. Een extra reden om ze op te nemen in je duurzaamheidsverslag. 
3.	In de investeringswereld worden duurzaamheidsdoelstellingen vaak ESG genoemd: Environmental, Social en Governance. Beleggers gebruiken ESG-kenmerken om hun beleggingen aan duurzaamheidscriteria te toetsen. 

Kortom – Trek je lezer in het duurzaamheidsverhaal

Neemt je organisatie duurzaamheid ernstig? Maak dan werk van een authentiek duurzaamheidsverslag en inspireer je medewerkers, klanten en stakeholders om mee te werken aan een eerlijke, groene en gezonde toekomst.

Wil jouw organisatie ook werk maken van een duurzaamheidsverslag? Haal inspiratie uit Cartamundi’s ‘Good Neighbor Report’. En neem onze copywriters in de arm voor een CSR-rapport mét impact.

Auteur

Liesbet-Ann

Copywriter

Meer weten over deze blog?

We vertellen je graag meer over onze aanpak en bekijken samen met onze experts hoe we ook jouw project naar een hoger niveau kunnen tillen.