Negen vragen aan Sarah Vanden Broeck (Groep IDEWE)

Hoe groeit onze expertise in een bepaald vakgebied? Welke carrièretip zou je meegeven aan je achttienjarige zelf? En hoe denk je dat je job er binnen dertig jaar zal uitzien? Like Minds zet zijn voelsprieten uit. In negen vragen peilen we naar het leven en werk van boeiende personen die ons carrièrepad kruisen. De eerste gast: Sarah Vanden Broeck, communicatie-expert bij Groep IDEWE.

Sarah Vanden Broeck
·   startte haar carrière in 2001 bij het Mechelse Novotel als receptioniste
·   woonde van 2008 tot 2011 en van 2013 tot 2018 in Ierland, waar ze onder meer stage ‘pers en communicatie’ liep bij het Dublin Fringe Festival 
·   werkte daarna in marketing en communicatie bij Xtratherm en ABB
·   ging in 2020 aan de slag als communicatie-expert bij Groep IDEWE
·   volgt de driejarige opleiding Communicatiemanagement bij Arteveldehogeschool

1. Hoe zou jij je job omschrijven?

“Ik ben lid van het vijfkoppige MarCom-team van Groep IDEWE. Daarbij focus ik me voornamelijk op contentmanagement en externe communicatie, waaronder ook pers en crisiscommunicatie vallen. Een heel gevarieerde functie waarbij ik vaak de spil ben tussen de welzijnsexperts van IDEWE en externe partners zoals Like Minds.”

“Als wereldverbeteraar smijt ik me graag voor organisaties met een maatschappelijk doel”

2. Hoe ben je bij die job terechtgekomen? 

“Als wereldverbeteraar smijt ik me graag voor organisaties met een maatschappelijk doel. De keuze voor IDEWE vond ik dan ook vanzelfsprekend, want ik mag samen met mijn collega’s het welzijn op de Belgische werkvloer naar een hoger niveau tillen. En ik maak deel uit van een sterk MarCom-team, met een grote nieuwsgierigheid naar innovatieve technologieën. Ik voel me er als een vis in het water.”

3. Wat is je grootste drijfveer om die job goed uit te voeren?   

“Ik wil zichtbaar zijn in een organisatie. En het gevoel krijgen dat ik goed ben in mijn job. Als mensen proactief bij me langskomen met communicatievragen, dan weet ik dat ik goed bezig ben.”

4. Hoe verwacht je dat je vak er binnen dertig jaar zal uitzien?  

“Aan de kern van mijn job zal niet zoveel veranderen, denk ik: ik zal nog altijd de juiste mensen rond de tafel verzamelen om samen een heldere boodschap voor onze doelgroep te formuleren. Alleen zullen er binnen dertig jaar misschien andere mensen rond die tafel zitten. Artificiële intelligentie is steeds meer in opmars. Dus het is waarschijnlijk dat communicatie-experts vaker IT-collega’s in de arm zullen nemen. Wat ons dan onderscheidt, is onze creativiteit, empathie en menselijkheid. Skills die in de toekomst essentieel zullen zijn.”

5. Bots je soms op misverstanden over je job?

“Medewerkers zien de communicatieafdeling nog té vaak als een aparte divisie waar zij niets mee te maken hebben. Maar communicatie en marketing zijn de facto van en voor iedereen. De communicatiespecialist zorgt er vooral voor dat die communicatie op punt staat. Hoe? Door collega’s zelfredzaam te maken met duidelijke richtlijnen en degelijk advies.”

“De MarCom-afdeling speelt geen soloslim: communicatie is de facto van iedereen”

6. Welke tips geef je graag mee aan collega’s uit je vakgebied?

“Levenslang leren wordt een must. De wereld evolueert in ijltempo en onze parate kennis over communicatie en marketing zal nooit meer up-to-date zijn. Nu digitaal steeds belangrijker wordt, zullen communicatiemedewerkers zich ook daarin moeten verdiepen. We hoeven natuurlijk geen IT’ers te worden, maar we moeten wel data kunnen analyseren en interpreteren. Die basiskennis helpt ons om in te schatten welke partners ons bedrijf vooruithelpen.” 

7. Welke carrièretip zou je aan je achttienjarige zelf willen meegeven?

“Niemand weet 100% perfect waar hij, zij of die mee bezig is – dus onderschat jezelf niet. Ik had vroeger altijd het idee dat grote bedrijfsleiders heel goed wisten waar ze met hun bedrijf naartoe wilden. Maar eigenlijk is iedereen zoekende. We proberen dingen en soms pakken die goed uit, maar evengoed moeten we opnieuw beginnen. En dat is helemaal oké zo.”

8. Op welke successen uit je carrière ben je trots?

“Een aantal jaar geleden heb ik samen met enkele vrienden de hashtag #BEjobs gelanceerd, waarvoor we ook een eigen website bouwden. En tijdens mijn stage bij het Dublin Fringe Festival heb ik een festivalblog-hub opgezet, waar we bekende bloggers een forum gaven om – naast de traditionele persrecensies – theatervoorstellingen te reviewen. Sociale media stonden toen nog in hun kinderschoenen en ik heb toen echt iets nieuws gelanceerd.”

“Mijn devies? Als ik later groot ben, word ik toekomstdenker”

9. Welke ambities koester je voor de nabije toekomst? 

“In de eerste plaats wil ik mijn diploma communicatiemanagement halen. Daarnaast blijf ik mezelf continu uitdagen om te groeien binnen mijn vakgebied. Ik focus me onder andere op duurzaamheidscommunicatie, brainstorms faciliteren en trendwatching. ‘Als ik later groot ben, word ik toekomstdenker’, dat is mijn devies. Ik denk graag na over hoe de maatschappij evolueert. En als communicatiemedewerker sta je altijd met één voet in de samenleving. Genderinclusie, AI, ethische dilemma’s … zulke zaken maken mijn job razend interessant.”

“Tot slot probeer ik ook om de tien inzichten van Guy Kawasaki’s ‘Menschdom’ na te leven. Always act with honesty, fulfill your unkept promises from the past, do no harm in anything you undertake … Mooie levenslessen die je als mens laten groeien – en uiteindelijk is dat mijn echte ambitie.”

Auteur

Liesbet-Ann

Copywriter

Meer weten over deze blog?

We vertellen je graag meer over onze aanpak en bekijken samen met onze experts hoe we ook jouw project naar een hoger niveau kunnen tillen.