Print is het nieuwe zwart: begin je eigen bedrijfsmagazine
In een wereld die alsmaar digitaler wordt, wordt het bestaansrecht van print in content marketing steeds vaker in twijfel getrokken. Onterecht, zo blijkt. Cijfers van Custo tonen aan dat print, en specifiek het magazine, de afgelopen jaren stabiel bleef. Zowel in leestijd – gemiddeld 29 minuten – als in algemene likeability. En er is nog wel meer dat in het voordeel pleit van het bedrijfsboekske.
Ze lijken opeens overal, de brand of corporate magazines. Klinkt als een hippe marketingterm? Toch had John Deere met The Furrow — voor zowel landbouwers als brand publishers de agrarische versie van Vogue — zo’n 126 jaar geleden al de kracht van brand magazines door. En ook de bekende Michelingids is een early adopter van het genre.
Het verschil met vandaag is natuurlijk de afwezigheid van online concurrentie. Toch winnen magazines ook nu weer aan populariteit. Waarom ze zo goed scoren? Het zijn tastbare tijdschriften, die voorbijgaan aan de ‘platte commerce’. Een bedrijfsmagazine schept tijd en ruimte om een compleet verhaal te vertellen. Relevante content, volledig in lijn met het doelpubliek.
Print prikkelt de zintuigen
Eerlijk is eerlijk, magazines en print hebben het moeilijk gehad. Gedrukte media moeten opboksen tegen de vele voordelen van digital. Online content is makkelijker te distribueren, heeft een groter bereik én is veel goedkoper. Bovendien speel je digitaal veel sneller in op trends en is alle content tot in de puntjes meetbaar.
Waarom zou je dan in godsnaam toch voor een magazine kiezen? Simpel: print heeft een aantal onmiskenbare en unieke voordelen:
- Print valt meer op. Terwijl je mailbox volloopt, raakt je brievenbus leger.
- Je onthoudt beter wat je leest. Maar liefst 1,7 keer.
- Je voelt, ruikt én hoort papier. Media die op meer dan 3 zintuigen een beroep doen, zien het engagement van de lezer stijgen tot 70%. Een feest voor de geest!
- Print geeft vertrouwen. In drukwerk kruipt veel tijd. Onbewust linken mensen dat met vakkennis en betrouwbaarheid.
- Print converteert beter. In de studie van CMO Council ondernam 79% van de deelnemers actie na het zien van advertenties in print, tegenover 45% bij digitale advertenties.
Een bedrijfsmagazine schept tijd en ruimte om een compleet verhaal te vertellen. Relevante content, volledig in lijn met het doelpubliek.
Kan jouw marketing een spatje inkt gebruiken?
Voor je een volledig redactieteam ronselt, kun je beter bepalen wat je beweegredenen zijn. Is een magazine wel de beste manier om je doel te bereiken? Kies voor een magazine als je wilt werken aan je:
- Merkpositionering: een magazine is een goede plek om je als bedrijf te laten zien. Wie ben je? Wat zijn je waarden? En welke boodschap wil je overbrengen? Voeg daar nog eens sprekende copy en prikkelende beelden aan toe en je creëert een echte stem voor je organisatie.
- Promotie van producten en diensten: kun je je producten en diensten nog wel in de spotlight zetten? Absoluut. Alleen mag een brand magazine geen catalogus worden. De what’s in it for me moet duidelijk zijn voor de lezer. Maak van je merk een echte, onmisbare levenspartner en laat de verschillende toepassingen van je producten of diensten zien.
- Binding met je doelgroep: een bedrijfsmagazine toont je prospects, klanten en partners wat je voor hen en hun eindklanten kan betekenen. Het brand magazine is ook een mooie aanvulling op je employer branding. Potentiële werknemers krijgen zo een goed beeld van je bedrijf.
Omring je met vaklui
Vastbesloten om een eigen magazine te lanceren? Dan is het wel zo handig te weten waar je aan toe bent. Zo pak je dat aan:
- Bepaal het doel en de functie van je magazine.
- Verzamel een team van redactieleden: denk aan redacteurs, copywriters, hoofdredacteurs, artdirectors, grafisch ontwerpers, …
- Maak een redactionele kalender. Breng je een wekelijks, (twee)maandelijks of jaarlijks magazine uit? Een schema schept structuur en overzicht.
- Zet de lijnen van je productie uit. Welke thema’s ga je uitwerken en wie schrijft wat? Maak toffe rubrieken die steeds terugkomen doorheen je nummers, zoals: een dubbelinterview, een getuigenis, een werknemer in de schijnwerpers, … Giet de opbouw van je magazine in een visuele weergave of zogenoemde plank. Die toont je met welke topics en verhalen je de spreads gaat invullen.
- Haal alles uit je content en vertel je verhalen ook op je andere kanalen. Recycleer stukken en hergebruik ze op je sociale media, website, brochures, …
Maak van je merk een echte, onmisbare levenspartner en laat de verschillende toepassingen van je producten of diensten zien.
Deze grote merken hebben hun eigen brand magazine
We zien het steeds vaker, merken die ook uitgever worden. Een paar mooie voorbeelden:
- Uber bracht zijn Vehicle Magazine uit. Een printmagazine vol verhalen over chauffeurs en passagiers en route.
- Airbnb bracht een brand magazine uit dat focust op mensen, reizen en cultuur, afgewisseld met handige tips en weetjes.
- Mercedes sloeg de handen in elkaar met Trends voor de Trends Style City Guides powered by Mercedes-Benz. Samen ontwikkelden ze vijf stadsgidsen (voor Brussel, Parijs, Milaan, Barcelona en Tokio) voor businessmensen. Daarin bundelden ze vijftig adresjes om te lunchen, sporten en relaxen.
- Red Bull geeft je vleugels én geeft veertien keer per jaar ook een lifestylemagazine uit. Het merk begon al in 2005 met The Red Bulletin, gepubliceerd door zijn eigen mediahuis, Red Bull Media House Publishing. The Red Bulletin verzamelt verhalen over sport, cultuur, muziek, het nachtleven, ondernemerschap en lifestyle. Met een oplage van 1,4 miljoen exemplaren per jaar is het een van de meest verspreide internationale maandbladen.
Volledige werelddominantie? Mix print en online
Print mag dan zwart-op-wit gedrukt staan, dat geldt niet voor de perfecte marketingstrategie. Online en offline vullen elkaar aan. De twee combineren hoeft ook helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met deze drie tips verwijs je printlovers naadloos naar je online kanalen:
- Verwijs in gedrukte content naar je online platformen via een call to action. Gebruik bijvoorbeeld QR-codes, URL’s en hashtags.
- Start een offline campagne en laat die online verder gaan. Sleep je lezers mee in je verhaal, waarna ze via je website, YouTube-kanaal, of sociale media op zoek moeten gaan naar het vervolg.
- Heb je een trouwe schare volgers op je socialemediakanalen? Betrek hen bij opkomende printcampagnes: vraag hen naar ideeën en meningen via story’s, polls en quizvragen. Zo creëer je meer betrokkenheid, ook bij de diehard online fans.
Offline adverteren: do or don’t
Of het magazine aan zijn laatste hoofdstuk schrijft? Allesbehalve. Print sloeg even aan het wankelen door de digitale golf, maar blijft toch overeind. Binnen contentmarketing is het bedrijfsmagazine weer helemaal terug. Maar ook in combinatie met digital toont het zich een goede partner. Print anno 2021? Dat zet volledig in op innovatie en de adaptatie van nieuwe ontwikkelingen. Wacht dus nog maar eventjes met je grafisch ontwerper aan de deur te zetten. Om het met de woorden van een bekende Nederlandse prullenmand te zeggen: “Papier? Hier!”

Auteur
Eline
Stagiair
Meer weten over deze blog?
We vertellen je graag meer over onze aanpak en bekijken samen met onze experts hoe we ook jouw project naar een hoger niveau kunnen tillen.
Andere blogs
Kun je er niet genoeg van krijgen? Snappen we. Hier zijn nog wat verhalen.
Blog
Like Minds en Route 2030 plaveien de weg naar duurzaam ondernemen met Studio Spits
Podcast