REVIEW: reclamespot ‘You can’t stop us’ van Nike

“Wow” ontsnapte uit mijn mond en daarna was ik even sprakeloos. Ik had zonet You can’t stop us bekeken, de nieuwste video van Nike. Als tip ontvangen van een vriend middenin de coronacrisis van 2020.

You can’t stop us is de derde video in de gelijknamige campagne van Nike, gemaakt door het Amerikaans reclamebureau Wieden+Kennedy. De video ging meteen viraal en kon na amper twee maanden afklokken op 184 miljoen streams op YouTube. Maar waarom juist? En waarom viel mijn mond open? Wat maakt You can’t stop us zo sterk? Ik maak er even tijd voor in deze On Our Minds, want na meer dan een jaar is deze video nog steeds on my mind.

De kracht van woorden in video

De authenticiteit in deze spot is heel herkenbaar. Naast de bekende atleten zie je ook sportliefhebbers die lijken op jou en mij. In de grootst mogelijke diversiteit. En dat allemaal gevoed met de krachtigste tool van video: woorden.

Ze zijn niet zichtbaar in beeld, maar daarom niet minder belangrijk. Met de juiste woorden, structuur en tone of voice breng je je video naar een hoger niveau. Zo hoor je in elke zin een uitdaging die wordt weerlegd met een actiepunt. Die combinatie en herhaling zorgen voor ritme en kracht. Giet die weldoordachte zinnen dan nog in een storytellingstructuur met een setup, conflict en besluit, en je hebt een inspirerende spot.

“If we don’t fit the sport, we’ll change the sport.”

Een gouden tip als je voice-overs gebruikt in je video? Spreek woorden uit die je meent. Als wij een tekst schrijven voor een voice-over hechten we daar veel belang aan en dat lijkt Nike ook te doen. Megan Rapinoe, het Amerikaanse voetbalicoon, spreekt elk woord in met overtuiging.

En dan is er nog de montage van de video. Fenomenaal. Een split screen hebben we al eens gezien, maar niet zoals hier. Negentig seconden lang koppelt Nike verschillende sportbewegingen aan elkaar in een mooi beeld. Zet even je geluid uit en kijk opnieuw. Je merkt meteen de kracht die woorden toevoegen aan een video.

Heb je hem nog niet gezien?

Heb je de video echt nog niet gezien? Moet ik je nog overtuigen? Video’s zoals deze juicht Like Minds alleen maar toe. Waarin echte mensen floreren, een authentiek verhaal vertellen en vechten voor gelijkheid. Stop met lezen. Bekijk de video nog eens. En nog eens.

Fun fact: in de video zie je 53 atleten in 72 acties, perfect samengebracht na research van meer dan 4.000 sportvideo’s.


Auteur

Cédric

Audiovisual Content Producer

Meer weten over deze blog?

We vertellen je graag meer over onze aanpak en bekijken samen met onze experts hoe we ook jouw project naar een hoger niveau kunnen tillen.