REVIEW: TED-talk over influencer-marketing

Nog niet helemaal mee met influencer-marketing? Als CEO van het Amerikaanse marketingbureau Hashtag Communications brengt Rachel David merken in contact met relevante influencers. Wie is meer aangewezen om een TED-talk te geven over het onderwerp?

In deze eerste editie van On Our Minds duik ik in Rachel Davids TED-talk ‘How Influencers Have Transformed Modern Marketing’. “Influencers are not going anywhere”, zoals ze zelf zegt. Ik ben alvast benieuwd wat ze te delen heeft. Aaaaand play!

Herkenbaarheid verkoopt

Onder het motto ‘binnenkomen met een knal’ steekt David meteen van wal en stelt ze dat we – na de industriële en de massamediarevolutie – nu midden in de derde grote revolutie zitten: de digitale revolutie. Reclame bleef vijftig jaar stabiel, tot het internet en sociale media voor een gigantische disruptie zorgden. Adverteerders vinden hun weg naar Instagram en YouTube. Wie daar de grote sterren zijn? Influencers. Enter: influencer-marketing.

Wat is influencer-marketing?
Simpel gezegd: merken en bedrijven schakelen influencers in om hun producten en diensten aan te prijzen op sociale media. “Een influencer is zoals jij en ik, maar kiest ervoor om regelmatig op sociale media te posten en heeft daar een grote schare volgers”, aldus Rachel David.

Wat influencers zo aantrekkelijk maakt? Hun authenticiteit. “Wanneer ik Jennifer Aniston huidverzorging zie promoten op tv, dan geloof ik daar niets van. Ik wil iemand zien die op mij lijkt”, zegt David. Herkenbaarheid, dat is de absolute kracht van influencers. Of ze voor merken wel echt zo interessant zijn? Maar liefst 70% van de aankopen van millennials komt voort uit aanbevelingen van anderen en 60% van de instore aankopen is beïnvloed door iets wat de consument heeft gezien op sociale media of in een blogpost.

“Millennials voelen zich beter bevriend met de YouTubers die ze volgen dan met hun vrienden in real life.”

– Rachel David, CEO van Hashtag Communications

Ten slotte wil David nog een misverstand de wereld uit helpen. Niet alle influencers zitten op een berg geld. Sterker nog, in 99% van de gevallen verdienen ze net genoeg om te leven van hun content. Daarom tipt ze om altijd netjes hun posts te liken, hun kortingscodes te gebruiken en hun advertenties volledig uit te kijken. Zo krijgen ze van hun sponsors meer budget en ruimte om boeiende content te maken. Dat lijkt me een brug te ver: likes moet je verdienen. Keer op keer.

Aanrader of niet?

David legt op een amusante manier de werking en het succes van influencers uit en houdt de aandacht van haar kijkers zo een kwartier lang vast. Alleen, veel praktische do’s-and-don’ts hoef je van deze TED-talk niet te verwachten. Verder dan de tip om de paid content van influencers te steunen komt David niet. Nieuwe inzichten en verfrissende ideeën laten op zich wachten. Influencer-marketing is geen rocket science, akkoord, maar de lezing kon echt nog wel iets dieper graven. 

Conclusie? Ben je helemaal nieuw in influencer-marketing, dan is deze TED-talk een goede start. Ben je op zoek naar concrete tips en tricks? Dan skip je deze lezing beter.

Auteur

Eline

Stagiair

Meer weten over deze blog?

We vertellen je graag meer over onze aanpak en bekijken samen met onze experts hoe we ook jouw project naar een hoger niveau kunnen tillen.